Az év egyik legnagyobb csillaghullása várható január első napjaiban

Óránként akár 130 hullócsillagot is meg lehet figyelni január első napjaiban a Quadrantidák meteorraj érkezésével. Az egyik legbőségesebb meteorzáport hozó raj jóval kevésbé ismert, mint nyári riválisa, a Perseidák, pedig a ilyenkor a hullócsillagok száma közel duplája is lehet az augusztusinak.

Az évkezdet legfontosabb és leglátványosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meteorraj érkezése – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán Kovács Péter amatőr csillagász, tudományos újságíró. A tájékoztatás szerint olyan meteorrajról van szó, amely ideális esetben átlagosan 130 hullócsillagot rajzol az északi égboltra óránként, ezzel pedig felveszi a versenyt az augusztusi Perseidákkal és a decemberi Geminidákkal.

Forrás: Pexels

A hullócsillagok, vagy meteorok olyan porszemcsékből és kődarabokból származnak, amelyek akár egy űrhajó sebességének többszörösével száguldanak az űrben. A Föld felső légkörben hosszú, fényesen világító ioncsatornát hoznak létre, ezt látják az emberek hullócsillagként.

A Quadrantidák meteorraj szülőobjektuma a mindössze 3 kilométer átmérőjű, 2003 EH1 jelű kisbolygó. Érdekesség, hogy a kisbolygók ritkán produkálnak meteorrajok alapját képező törmelékfelhőt pályájukon. A különös égitest viszont mégiscsak felelős a Quadrantidák meteorzáporért, ami arra enged következtetni, hogy a 2003 EH1 valójában az ötszáz éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt C/1490 Y1 jelű üstökös magja. Ez az objektum hagyhatta maga mögött azt a vékony porfelhőt, amely minden évben január első napjaiban találkozik a Földdel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját.

Quadrantida-zápor 2013. január 4-én Jeff Sullivan kompozitfelvételén

A tájékoztatás szerint a Quadrantidák megfigyelésére január 4-én, csütörtökön a pirkadatot megelőző órák a legalkalmasabbak. A raj radiánsa ekkor emelkedik a legmagasabbra, hajnali hat órakor a nyolcvan fokos horizont feletti magasságot fogja közelíteni a keleti égbolton. „A Hold ezúttal nem lesz segítségünkre, a radiánshoz viszonylag közel, a Szűz csillagképben világít majd 49 százalékos fázisban, ami minden bizonnyal megnehezíti majd a Quadrantidák többségét alkotó 3-6 magnitúdós fényességű meteorok észlelését" - teszi hozzá Kovács Péter. Ugyanakkor a raj bővelkedik nagyon fényes tűzgömbökben is, így kedvező égbolt mellett jó esély van a látványos, emlékezetes csillaghullásra. A teendő mindössze annyi, hogy egy sötét, a városi fényektől mentes területet kell keresni.

A jelenségről és annak megfigyeléséről részletes leírás olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?