banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A közlekedés okozta zaj növelheti a demencia kialakulásának kockázatát

Egy évtizedet felölelő felmérésben vizsgálták a közúti és vasúti közlekedés egészségre kifejtett hatását, amelybe kétmillió résztvevőt vontak be: a kutatás eredményei szerint a zaj elősegíti a demencia kialakulását, és növeli az Alzheimer-kór kockázatát, írja az index.hu portál.
Fotó: Unsplash |  Steven HWG
Becslések szerint harminc éven belül 130 millió ember fog demenciával küzdeni majd. Kialakulásában nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód, illetve a környezeti tényezők is, például a levegőszennyezés vagy egy új kutatás szerint a zajszennyezés – írja a Guardian. Arról már korábban is készültek kutatások, hogy a folyamatos zaj egészségügyi problémákat okoz, növeli a szív-, cukorbetegség kockázatát és elhízáshoz is vezethet.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
A Brit Orvosok Szövetségének (BMA) szaklapjában, a BMJ-ben jelent meg egy dán kutatócsoport által készített tanulmány, amelynek során 2004 és 2017 között kétmillió 60 év fölötti dánt vizsgáltak abból a szempontból, miként hat a közlekedés zaja demenciájuk kialakulására. A kutatás során a résztvevők lakhelyéhez egyenként becsült zajszintet társítottak az épületet környező forgalom adataiból. Ezt összevetették a korábban említett egyéb befolyásoló tényezőkkel, és megállapították, hogy a Dániában 2017-ben regisztrált demens betegek küzól 1216 eset volt a közlekedés zajához köthető. Közülük 963 páciens közúti, 253 pedig vasúti közlekedés okozta állandó hangzavarnak volt kitéve lakóhelyén. A kutatók szerint ez nagyban hozzájárult a demencia, különösképpen az Alzheimer-kór kialakulásához.

A kutatók szerint a közlekedés állandó moraja alvászavart okozhat, segítheti a stresszhormonok felszabadítását, ami hosszú távon szívelégtelenséget, gyulladást és immunrendszeri problémát okoz, ezek a demencia kialakulásának közvetlen kockázati tényezői. A tizenkét éves felmérés alapján a kutatócsoport felállított egy mintát, miszerint a magasabb hangzavar magasabb kockázati tényezőt jelent az időskori pszichiátriai zavar kialakulásában.

Az elért eredmények arra utalnak, hogy a demencia kialakulása gyógyszerek mellett az állandó zajszint csökkentésével is lassítható, ugyanakkor a vizsgálat csak megfigyelő jellegű volt, és az eredmények számos korlátozással rendelkeznek, például a vizsgált címek lakásainak hangszigeteléséről egyáltalán nem tartalmaz információkat. Mindezek ellenére a magas részvételi szám, a hosszú ideig tartó adatgyűjtés és a zajterhelés magas színvonalú mérése miatt jó kiindulópontot adhat későbbi kutatásokhoz.

Guardiannek megszólaló demenciakutatók és a kognitív neurológia szakértői üdvözölték a tanulmányt, melynek eredményei megerősítik a WHO megállapítását, mely szerint a zajszennyezés nem csak környezeti, de közegészségügyi fenyegetés is. A kognitív egészség hosszú távú fenntartását segítheti a rendszeres fizikai és mentális aktivitás, a kiegyensúlyozott étkezés, illetve a vérnyomás, koleszterin és testsúly folyamatos kontrollja.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?