A 21. század egyik legsúlyosabb vulkánkitörése zajlik, evakuálják a lakosokat

A szigeten mindent hamu borít | Fotó: Agerpres/EPAElőször pénteken robbant ki a hamu a La Soufrière nevű vulkánból a Karib-tengeri szigeten, majd vasárnap újabb kitörés történt, 16 ezer embert evakuáltak.

Már a szigettől 200 km-re fekvő Barbados lakóit is figyelmeztették a veszélyre, amely a tudósok szerint akár több napig, hétig is eltarthat – közölte a BBC. „Villámlás, vihar és dübörgés. Az ország legnagyobb részén nincs áram, sem víz, és mindent hamu borít ”– írta a Twitteren a St Vincent sziget katasztrófaelhárítási egységének egyik munkatársa.

Harangi Szabolcs magyarországi vulkánkutató szerint a 21. század egyik legsúlyosabb vulkánkitörése zajlik. Az infostart.hu által idézett szakember azt írta: a La Soufriére vulkán ritkán tör ki, de ha működésbe lép, akkor annak komoly következményei vannak.

A történelmi időkben ez 1718, 1812, 1902 és 1979 után ez az ötödik kitörése. 1902. április végén csupán néhány nappal korábban tört ki, mint a közeli Martinique szigetén lévő Mt. Pelée. A La Soufriére vulkán kitörése 1700 halálos áldozatot követelt, a Mt. Pelée kitörése pedig közel 30 ezret.

Kapcsolódók

Kimaradt?