Európai döntés alakítja át az internetet, ahogyan ismertük

Átalakítja az internetet, ahogyan ismerjük ma az Európai Parlament jogi ügyekért felelős bizottságának (JURI) szerdai döntése.

A digitális közös piac szerzői jogi irányelveit módosították, amelynek sok fontos hatása lesz az internetet megosztott tartalmakra.

A 13. cikkely ugyanis arra kötelez minden honlapot, hogy aktívan vizsgáljon minden tartalmat, amelyet a felhasználók akarnak feltölteni, és még megjelenés előtt letiltson bármit, amit szerzői jog véd. Ezek közé tartoznak képek, hangok, kódok, videók, szövegek és bármi egyéb.

Ez a döntés elsősorban a multiknak kedvez és a szabad internet elleni lépés, éppen ezért sokan tiltakoztak ellene, így művészek, politikusok, civil szervezetek is.

A probléma az, hogy sok esetben töltünk fel jogvédett tartalmakat is, akár akaratunkon kívül – így például hogyha egy videót osztunk meg, amelyikben jogvédett dal hallatszik, akkor letilthatják majd a megosztásunkat. Amit pedig általában kiemel a sajtó, az az internetes mémek sorsa, hiszen gyakran jogvédett fotókat használnak fel. Kollázsok, remixek és egyéb saját munkák, amelyek korábbiakra támaszkodtak – azaz bizonyos értelemben a posztmodernizmus maga – veszélyeztetve van ezáltal.

Nem szólva a nyílt forráskódokról, hiszen minden kód feltöltésekor ellenőrizni kellene külön, hogy az adott módosítás le van-e védve. Az sem biztos, hogy egy szűrő algoritmus jól értelmezi majd a vizsgált kódokat.

De legalább a nagyvállalatoknak jó lesz

Ezzel szemben a nagyvállalatok fel tudnak vásárolni jogvédett tartalmakat és sajátjaikat is jobban el tudják majd így adni. A kisebb cégek azonban már versenyhátrányt szenvednek el.

A 24.hu arra figyelmeztet: sejthetjük, hogy "honnan fúj a szél". Az EP lobbiregiszterében ugyanis multik is jelen vannak, akik több tízezer eurós költségvetést különítenek el arra, hogy befolyásolják a döntéshozókat – de a Zenekiadók Nemzetközi Szövetsége (ICMP) például 100-200 ezer eurót költ el évente.

Bennfentesek szerint ugyanakkor erős nyomás is volt az EP jogi bizottságában, hogy megszavazzák a változtatást.

Címlapi illusztrációnk forrása: hitechnewsdaily.com

Kimaradt?