Nagyot fejlődött az Apple új operációs rendszere

Többek között az iOS újdonságait ismertették hétfőn este a Worldwide Developer Conference-en.

Az új operációs rendszer, a 12. kiadás elsősorban az optimizálás területén újított: a jövőben, hogyha hirtelen nagy teljesítményre van szükség, akkor a processzor képes lesz ennek a kielégítésére – hangzott az ígéret Craig Federighitől. A szoftverfejlesztő azt is megemlítette, hogy iOS 11 az aktív készülékek 81 százalékán található meg, míg az androidos telefonok sokkal kisebb arányán fut a legutóbbi verziók egyike.

Figyelmet fektetnak a kiterjesztett valóságra is: megjelenik egy USDZ nevű fájlformátum, amely segítségével könnyű lesz a 3D-s objektumok megosztása. Emellett egy új, AR-re épülő alkalmazást is programoztak, a Measure-t, amellyel a valódi tárgyak méretét lehet mérni vele. Bevezetik ugyanakkor az ArKit 2.0 programozási felületet, ennek segítségével ketten is használhatják az AR-re épülő alkalmazásokat.

Fejlődik az asszisztens is

A Siri is megújul: megjelennek az egyéni kulcsszavak, a gyorselérések összetettségével pedig több appot is elindíttathatunk az asszisztenssel. Egy szerkesztő appot is kapnak a felhasználók, amellyel elkészíthetik a Siri feladatait.

Fejlesztettek az Animojin, az arcfelismerésre épülő virtuális karaktereken. Kapnak új karaktereket a felhasználók.

Odafigyelnek arra is, hogy ne zaklassák az embereket folyton: lesz ne zavarjanak mód éjszakára, a csoportos értesítések pedig egyszerűsödnek, azaz egy lap mögé kerülnek. Emellett korlátozható lesz az appok használati ideje.

Címlapi illusztrációnk forrása: CNET

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?