Fel kellene osztani a nagy cégeket, mint amilyen a Facebook is?

Vélhetően "jó fiú" Mark Zuckerberg, de a problémák akkor kezdődnek, amikor túl sok hatalommal bírnak emberek – mondja Scott Galloway New York-i professzor.

Az egyetemi professzor szerint még ha "jó fiú" is a Facebook-alapító, az problémát jelent, amikor valakinek túl sok a hatalma, nem megválasztották egy pozícióba, és nem kell felülvizsgálattal szembesülnie, nincs mandátuma, amely lejár majd.

"A történelem tele van szörnyű eseményekkel, amelyeket jó emberek indítottak jó akarattal, de túl sok hatalmuk volt" – figyelmeztet Galloway. "Trump legfennebb hat évig lesz [elnök]. Putyin halott lesz 10 vagy 20 éven belül. Mark Zuckerberg még 70 évig itt maradhat."

Nem a Facebookhoz, Google-hez, Amazonhoz hasonló cégek dolga, hogy a részvényeseiket gazdagítsák. A megoldás az volna, hogy az állampolgárok szavazzák meg azokat a vezetőket, akik aztán szabályozzák a vállalatokat trösztellenes törvényeket alkalmazva.

"Jobb business-modell volna a General Motors, az alkalmazotta és részvényesei számára, ha beleönthetnék a higanyt a folyóba. De mi azt mondtuk, hogy nem, mostantól felelősek vagytok a higanyért, és szabályoztuk őket" – példálózott a professzor.

Galloway szerint ugyanakkor a techóriások felosztása a következő 20-30 év "elképesztő innovációjához és részvényesi növekedéséhez" vezetne.

Kapcsolódók

Kimaradt?