Húsz hackert fogtak az olasz és román hatóságok

Egy hacker-banda 20 tagját fogták el Romániában és Olaszországban, akik hamis e-mailek segítségével mintegy 1 millió eurót csaltak ki bankok ügyfeleitől - közölte az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) kedden.

Kilenc gyanúsítottat Romániában, tizenegyet Olaszországban fogtak el, akik mindkét országban működő bankok több mint száz ügyfelét károsították meg. Az érintett nemzeti hatóságok házkutatásai során informatikai eszközök mellett kábítószert és más, a nyomozást segítő bizonyítékokat foglaltak le.

Mint elmondták, a csalók az adóhatóság, vagy a bankok hivatalos leveleire nagyon hasonló, névre szóló e-maileket írtak az érintett ügyfeleknek, akik elővigyázatlanul és hiszékenységből megosztották a szükséges adataikat. Az adathalász akciók során a támadók sikerrel vették rá a későbbi károsultakat arra, hogy a jól megformázott, hamis e-mailben érkezett linkre kattintsanak, azt követően adják meg személyes adataikat. Ilyen linkre kattintva az adatok a bűnözők kezébe kerültek, esetleg az érintettek számítógépét kártékony kódokkal megfertőzve beláthatatlan károkat okozhattak. A támadók megpróbáltak minél eredetibb adathalász leveleket készíteni a biztos kattintás érdekében - közölték.

A bűnözői csoport elfogott tagjait az adathalászat, személyes és banki adatokkal való visszaélés mellett, bűnszervezetben való részvétellel, prostitúció megszervezésével, valamint kábítószer-birtoklással, drog- és emberkereskedelemmel is vádolják - tették hozzá.

A közleményt kiadó Eurojust a tagállami hatóságoknak a több uniós országot érintő súlyos és szervezett bűncselekmények felderítésében segítő, hágai központú szervezet.

Kapcsolódók

Kimaradt?