Az évszázad rablása: kifosztották egy nagy bank romániai automatáit

Egyetlen éjszaka leforgása alatt 3,8 millió lej (860 ezer euró) készpénzt vettek ki illetéktelenül egy bűnszervezet tagjai a Raiffeisen Bank 32 pénzkiadó automatáiból.

A bűncselekmény-sorozat még 2016-ban történt, de csak most került nyilvánosságra. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) eljárást indított az ügyben, és sikerült letartóztatni a bűnszervezet vezetőjét.

Az illető egy orosz hacker, Dmitrij Kvasov, akinek több kiberbűnöző társával együtt sikerült átvennie az irányítást a Raiffeisen Bank összes romániai pénzkiadó automatája felett. Ez 2016. szeptember 3-án és szeptember 4-re virradóan történt egy vírus segítségével, amit a hackerek bejuttattak a bank informatikai rendszerébe – derül ki a DIICOT nyomozati anyagából.

A rendkívül jól koordinált bűnszervezet napszemüveget, csuklyás anorákot viselő tagjai a parancsra várva, szó szerint zsákokkal, táskákkal a kezükben várakoztak a Raiffeisen iași-i, bukaresti, suceavai, temesvári, konstancai, ploiești-i, szászvárosi és crevediai automatái előtt. Vezetőik néhány gombnyomására 32 automata kiadta nekik az összes pénzt. Ha több embere lett volna a bűnszervezetnek, gyakorlatilag a bank összes automatáját ki tudták volna üríteni.

A DIICOT a legnagyobb titokban nyomozott ebben az ügyben, amelyet még nem göngyölített fel teljesen. A Raiffeisen Bank csütörtökön megkeresett képviselői egyelőre nem nyilatkoztak a történtekről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?