Órákon belül visszazuhan a Földre a 8500 kg-os űrállomás

A Föld légkörébe órákon belül visszatérő Tienkung-1 (Mennyei Palota-1) kínai űrállomás nem fog károkat okozni a Földön, amikor darabjai a Földbe csapódnak – közölték kínai tudósok. Megnyugtató kijelentéseikkel ellentmond, hogy néhány nagyobb – több mint 100 kilós – darabja nem ég el az atmoszférában.

A 2016-ban irányíthatatlanná vált kínai űrlaboratórium az Európai Űrügynökség űrszeméttel foglalkozó darmstadti intézetének legfrisseb kalkulációja szerint valamikor vasárnap este és hétfő éjszaka között lép be a Föld légterébe.

A kínai űriroda szerint az embereknek semmi okuk nincs arra, hogy aggódjanak, hiszen "az űrállomás nem olyan sebesen fog a Föld csapódni, mint ahogyan az a tudományos-fantasztikus filmekben látható". Széthullása olyan lesz, mint egy csodálatos meteoreső a csillagos égbolton.

Az űrállomás jelentős része ugyan elég a légkörben, ám emberi számítások szerint néhány nagyobb – több mint 100 kilós – darabja becsapódhat. A várakozások szerint a darabok nem egy adott területre érkeznek, hanem 1000-1200 kilométeren szétszóródva. 

Kapcsolódók

Kimaradt?