Kiszámolták: nagyjából ekkor zuhan le a kínai űrállomás

A korábbinál pontosabban tudni már, hogy mikor is hull a nyakunkba a Mennyei Palota-1 kínai űrállomás.

"Úgy számoljuk, hogy valamikor március közepe és április közepe között lépnek be a Föld légkörébe" – ezt mondta még január közepén Holger Krag, az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársa. Azóta pontosabban tudják, hogy mikorra várható a 8,5 tonnás űrállomás érkezése.

Az Európa Űrhivatal szerint március 29 és április 9. közé várható az, hogy a Mennyei Palota-1 az atmoszféra alsóbb rétegeibe kerül. Már a légkörben el fog égni az űrállomás nagyobb része, de akár 100 kilós darabok is megmaradhatnak, amelyek becsapódnak. Ráadásul 1000-1200 kilométeres területen szétszóródva érkeznek meg a maradványok.

Kína 2011 szeptemberében bocsátotta fel első űrlaboratóriumát, a Tienkung-1-et az űrbe, ahol az évek során hat kapcsolódási manővert hajtott végre a kínai Sencsou-űrhajókkal. 2016 óta már a Tiankung-1 utódja is a Föld körül kering. Az új kínai űrlaborban az ott dolgozó két asztronauta hosszabb időt tölthet, mint a korábbi modellben. A Tiankung-2-nek nagyobb a tárolókapacitása és ez az első, amely újratankolható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?