Szatmárnémetiből gondoskodnak az amerikai intelligens otthonok kiberbiztonságáról

Kínából Erdélybe költöztették a világviszonylatban is innovatív terméknek számító, teljes egészében Romániában tervezett Bitdefender Box gyártását.

Az elmúlt év végén megkezdődött Szatmárnémetiben a Bitdefender Box elnevezésű világszínvonalú internetbiztonsági rendszer második generációs modelljének gyártása. A termék fejlesztője és gyártója az egyik leginnovatívabb romániai vállalat, a Bitdefender, mely az átlagos internetezők számára elsősorban az azonos nevű víruskereső és -irtó programjáról ismert.

A Bitdefender Box2 úgynevezett intelligens otthonok számára készülő berendezés, mely az internetkapcsolattal rendelkező eszközök (számítógépek, okostelefonok, kamerák, háztartási- és fűtés/hűtéstechnikai berendezések) kiberbiztonságáért felel. A globális viszonylatban is innovatívnak számító termék nem csak vírusok és hackerek támadásaitól védi a rendszert, hanem betörésvédelmi funkciót is ellát, jelzi, ha valamely készülék működésében zavarok mutatkoznak, valamint lehetővé teszi a gyerekek online tevékenységének a szülők általi monitorozását.

A berendezés abból a felismerésből született, hogy egyre nagyobb a lakásokban található internetkapcsolattal rendelkező, illetve távvezérlésű eszközök száma. A fejlett országokban egy háztartásban átlagban 20-25 ilyen van, de az USA-ban már vannak olyan házak, ahol a számuk eléri az ötvenet.

A Bitdefender Box 2-t a tavalyi év novemberében dobták piacra az Egyesült Államokban, decemberben pedig Kanadában. 2018 első negyedévében megvásárolható lesz Franciaországban, Németországban és Japánban, a második negyedévben pedig már Nagy-Britanniában és Ausztráliában is. Annak ellenére, hogy idehaza minimális számú eladásra számítanak, a termekét forgalmazni fogják Romániában is. A Bitdefender Box 2 alapára 250 dollár.

Heti 1000 Bitdefender Box

A kiberbiztonsági hardware-t a német ZES Zollner Electronic Szatmárnémetiben működő üzemében gyártják, amely olyan kaliberű vállalatoknak dolgozik, mint a Porsche, a Bombardier és a Mercedes. Romániában a Zollnernek még egy gyára van, a megyeszékhelyhez közeli Szatmárpálfalván, további kettő pedig Magyarországon működik. „Megkerestünk több potenciális partnert, s végül minőségi megfontolások alapján döntöttünk a Zollner mellett. Hosszú távú együttműködésben gondolkodunk” – nyilatkozta Ciprian Istrate, a Bitdefender alelnöke.

A 2015-ben piacra dobott Bidefender Box első generációját Kínában gyártották. Akkor azért döntöttek a távol-keleti ország mellett, mivel idehaza még nem voltak meg a kellő technológiai feltételek. Florin Talpeșnek, a Bitdefender alapítójának és vezérigazgatójának elmondása szerint személyes ambíciója volt, hogy idehaza gyártsák a terméket, annak ellenére, hogy a termelési költségek 7 százalékkal magasabbak, mint Kínában. Jelenleg heti 1000 Bitdefender Boxot szerelnek össze a szatmári üzemben, ám ha a kereslet nőni fog, akkor a termelési kapacitást akár napi 3.000 darabra lehet növelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?