Leleplezték: túlórázó kínai diákok rakják össze az iPhone X-eket

Megvádolták az Apple-t azzal, hogy túlórázó kínai diákok dolgoznak az iPhone X telefonmodellen a Foxconn gyárakban, Csengcsou városában.

A diákok egy háromhónapos "munkagyakorlaton" kerültek a gyárba, és napi 11 órát dolgoztatták őket, ami még a kínai törvények szerint is illegális. A diákmunka egyébként törvényes és gyakori is Kínában, viszont ezt kötelesek fizetni és önkéntesnek kell lennie.

A szóban forgó diákok azonban heti negyven óránál többet dolgoztak – derült ki egy háromezres csoport hat megszólalójának vallomásából.

Az Apple válaszolt: egy vizsgálaton kiderült számukra, hogy diákok valóban túlóráznak egy gyártási egységben, akik azonban önkéntesen, juttatásokat kapva dolgoztak ott. Ettől függetlenül nem szabadna túlóráztatni őket – tették hozzá. Rögtön léptek is, egy csaapat tartózkodik a gyárban, akiknek a standardok betartását kell garantálnia. A Foxconn szintén elismerte, hogy bár önkéntesen és kifizetve, de túlóráztak diákok a gyárukban.

Li Qiang, a New York-i China Labour Watch ügyvezető igazgatója azonban úgy látja, abban az esetben, ha az Apple termelése megköveteli, teljesen ignorálják a felállított standardokat. Megengedi a gyáraknak, hogy korlátozás nélkül túlóráztassanak, a diákokat éjjelenként is a futószalag mellé állítsák és túldolgoztassák.

Ugyanakkor kérdéses, hogy mennyire önkéntes ez a munka: egy diák elmondta a The Financial Times-nak, hogy nem önszántából ment dolgozni a gyárba, ráadásul a tanulmányaival sincs összhangban ez a fajta munka.

Több mint öt évvel ezelőtt három Foxconn gyárat lepleztek le, amelyben az egészségügyi és biztonsági előírást megsértve, 11 napon át dolgozó munkásokat találtak – kihasználva ráadásul a diákmunkát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?