Lehallgatna minket a Facebook a reklámozók kedvéért?

Évek óta kérdés, hogy lehallgatja-e a Facebook a felhasználókat, hogy többe tudjon meg róluk. A közösségi portál legutóbb tagadta a feltételezéseket.

A feltételezések hátterében az áll, hogy gyakran olyan hirdetések is megjelennek a portálon, amelyekre nem kerestünk rá. Az alábbi videóban azt tesztelik, hogy a "macskaeledel" szó többszörös ismételgetésére a Facebook valóban megfelelő reklámot helyez el az üzenőfalon. A videó készítője egyébként emlékeztet arra egy hozzászólásban, hogy nem tudományos kutatásról van szó, mindössze a barátai számára készítette a felvételt.

A TheNextWeb cikke arra próbál választ keresni, hogy mi állhat emögött. Tippelnek a Baader-Meinhof jelenségre is, álláspontjuk szerint a Facebook nem hallgatózik. A portál hirdetésekért felelős elnökhelyettese, Rob Goldman Twitter-bejegyzésében is ezt akarja megerősíteni, kijelentve, hogy soha nem használták a telefonmikrofonokat a hirdetések miatt.

David Hand, az Imperial College London matematika professzora szerint ha elég gyakran adunk alkalmat valami megtörténésére, akkor az meg is fog történni. Lehetséges, hogy mindössze erről van szó, és a portál valóban nem hallgatózik.

 

 

Címlapi illusztrációnk forrása: dribbble.com/COBE

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?