Cenzúrára kötelezne egy EU-javaslat

Az Európai Bizottság automatikus szűrőprogram alkalmazására kötelezné a felhasználói tartalmakat közzétevő internetes platformokat.

A rendelkezés minden fénykép- vagy videomegosztó oldalra vonatkozna, és civil szervezetek szerint ez a szólás- és az információszabadság korlátozásához vezetne.

Az ötvenhét szervezet által aláírt nyílt levél szerint a készülő szerzői jogi irányelv kifogásolt 13. cikkelye a tartalmak túlzott szűrését és törlését vonná maga után, miközben a szolgáltatóknak folyamatosan monitorozniuk kellene a felhasználóik online aktivitását. Az aláírók úgy vélik, hogy a cikkely elfogadhatatlan módon korlátozná a szabadságjogokat, ezért annak törlésére kérték fel az európai parlamenti képviselőket, akik az uniós testület jogi szakbizottságában a héten szavaznak majd az irányelv-javaslatról.

Úgy vélik, az új előírások csak az alapvető jogok túlzott korlátozásával lennének teljesíthetők, ezért az Európai Bíróság végül egyébként is minden bizonnyal megsemmisítené ezen szabályozást, mert az nem teremt megfelelő egyensúlyt a szellemi tulajdonjog védelme, illetve a vállalkozás és a véleménynyilvánítás szabadsága között. Az alapvető jogok és a jogállamiság tisztelete az EU alapértékei közé tartozik, bármiféle kísérlet ennek csorbítására aláásná a tagállamok közötti bizalmat - hangsúlyozták. 

A levél aláírói között megtalálható az Európai Szabadságjogi Unió (Civil Liberties Union for Europe), a Human Rights Watch nevű jogvédő csoport, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi szervezet és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet is.

Kapcsolódók

Kimaradt?