Kínában véget vetnek az anonim internetezésnek

A kínai internetszabályozási hivatal célja, hogy az online fórumok felhasználói kötelesek legyenek az adott szolgáltatóknál a valódi nevükön regisztrálni magukat, és csak ezután tehessenek közzé bejegyzéseket.

Ettől függetlenül mindenki maga döntheti el, hogy később a fórumokon a valódi vagy az álnevével jelenik-e meg, a szolgáltatóknak azonban pontosan tisztában kell lenniük azzal, hogy melyik névhez melyik álnév tartozik.

Az új szabályozás október elsején lép hatályba, a portálok mellett pedig az okostelefonos alkalmazásokra és minden olyan kommunikációs platformra vonatkozik, amelyeken hírek jelenhetnek meg vagy lehetővé teszik az emberek mozgósítását. A szabályozás arra is kötelezi a szolgáltatókat, hogy minden bejegyzést és a viták tartalmait is ellenőrizniük kell, míg az illegális anyagokat jelenteniük kell.

Az eddiginél jobban ellenőriznék a valós időben kommentálható élő videókat is, amelyeket Kínában danmunak neveznek. Ezen a területen a szolgáltatókat arra köteleznék, hogy nyilvánosságra hozzák a megjegyzésekkel kapcsolatos protokollt.

Peking az új szabályokat a nemzetbiztonság és a közérdekek védelmével indokolta. A hatóságok elsősorban a pornográf felvételek, a hamis reklámok, valamint a véres erőszakot, a sértő rágalmazásokat és a személyes információkat tartalmazó bejegyzések nyilvánosságra hozását akarják megakadályozni.

Azokat, akik a felszólításoknak nem tesznek eleget, a jövőben kizárhatják az adott szolgáltatás vagy platform használatából.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?