Thaiföld cenzúrázná a Facebookot

A platformnak elvileg minden olyan bejegyzést és oldalt el kellene távolítania, amelyek a thaiföldi jog alapján illegálisak.

A Facebook eddig már részben teljesítette a thaiföldi Nemzeti Műsorszórási és Távközlési Bizottság (NBTC) előírásait, a helyi kormány azonban a cenzúra teljes megvalósítását követeli.

Thaiföldön az állam növekvő befolyást gyakorol a polgárok kommunikációjára és információgyűjtéseire. A kabinetet bírálókat akár le is tartóztatják, ha az interneten nem megfelelő hangnemű tudósításokat vagy bejegyzéseket tesznek közzé.

A cenzúra nem csupán a politikai vitákat érinti, hanem a morális elképzeléseket és a különböző értékeket is. A Facebook azért kerülhetett a hatóságok célkeresztjébe, mert ott a véleménycsere szabadon valósulhatott meg.

A múlt héten a thaiföldi internetszolgáltatók szövetsége azt követelte a közösségi portáltól, hogy 600 oldalt távolítson el, ezek közül 309 törlésére volt bírói engedély is. Ugyanakkor 131 oldal továbbra is elérhető a thaiföldi felhasználók számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?