Putyin újabb lépést tett az internet-cenzúra irányába

Az orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely betiltja a hatósági megfigyelés elkerülésére alkalmas módszereket.

A virtuális magánhálózatok (VPN-ek) és az anonim proxyk használatát a szélsőséges online tartalmak terjedésére hivatkozva korlátozzák. A duma egyhangúlag fogadta el még múlt pénteken azt a törvényjavaslatot, amit a Reuters most vasárnapi jelentése szerint Vlagyimir Putyin elnök is aláírt: arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják a VPN szolgáltatásokat nyújtó honlapokat. Oroszországban sokan használnak VPN-szolgáltatót, hogy külföldi szerveren keresztül érhessenek el hatóságilag zárolt tartalmakat az interneten.

Indítványozói szerint a törvényjavaslattal hatékonyabban gátat lehet szabni a szélsőséges online tartalmak terjedésének. Hatálybalépéséhez még az orosz felsőháznak is jóvá kell hagynia a szabályozást, valamint még az államfőnek is alá kell írnia.

Oroszországban az utóbbi években a hatóságok egyre inkább megszabdalták az internet szabadságát. Egyebek mellett arra is akarják kötelezni az internetszolgáltatókat, hogy a felhasználók adatait oroszországi szervereken tárolják.

Kapcsolódók

Kimaradt?