Meglepetés: frissítést kapott a Windows XP is

A világon végigsöprő zsarolóprogram miatt olyan lépésre szánta el magát a Microsoft, amire rég nem volt példa: frissítést adtak ki a Windows XP-re.

Az máig titok, hogy 2017-ben miért van szüksége bárkinek Windows XP-re – hacsak a nosztalgia nem kerekedik a ráció fölé –, de az tény, hogy sokan ezt az operációs rendszert használják. A WannaCry zsaroló program globális támadása miatt biztonsági frissítést kapott a Windows XP és néhány egyéb, már nem támogatott operációs rendszer.

A Windows XP, a Windows 8, valamint a Windows Server 2003 is megkapta a kritikus fontosságú javításokat. A Microsoft a Windows frissítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, és jelezte, hogy lehetőségek szerint célszerű letiltani a SMBv1-et, amelynek gyengeségeit használja ki a WannaCry az NSA-hez kötődő ETERNALBLUE nevű exploit kiten keresztül. A Microsoft letöltőoldala jelentősen lelassult a hibajavítás kiadását követően, így kell némi türelem a frissítések beszerzéséhez.

A terjedése során egy Windows-os sebezhetőséget is kihasznált, amely sem a Microsoft, sem a biztonsági szakemberek előtt nem volt ismeretlen. Oly annyira nem, hogy a biztonsági rést a Microsoft márciusban megszüntette az MS17-010 számú közleményének keretében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?