Zsarolóvírus támad az egész világon – így védekezhet ellene

Zsarolóvírus söpört végig pénteken a világon. Ha nem akar az áldozata lenni, le kell töltenie a Windows biztonsági frissítéseit.

A zsarolóvírus a WannaCry (más éven WanaCrypt0r, WCry) a Windows operációs rendszerek súlyos sérülékenységét használja ki. A sebezhetőségre áprilisban derült fény, amikor a Shadow Brokers hackercsoport kiszivárogtatta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hackercsapatának eszközeit – írja a 24.hu.

A Panda Security biztonsági cég szerint a vírus azért különösen veszélyes, mert hálózati féregként viselkedik, elég egyetlen számítógépre eljutnia, hogy utána a hálózatra kötött többi eszközt is megfertőzze.

A Microsoft már márciusban kiadták azokat a patcheket, amik egyéb más kritikus javítások mellett tartalmazza az NSA által kihasznált hátsó ajtók foltozását is. Így aki egy ideje nem frissítette a Windowst, annak érdemes azt sürgősen megtennie így két hónap után.

A fontos fájlok listája ebben a blogposztban található meg. Biztosra persze azzal mehetünk, ha a Windows Update-en keresztül mindig engedélyezzük a frissítéseket, és lehetőleg azokat rögtön telepítjük.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?