Zsarolóvírus iktatta ki a térfigyelő kamerákat Washingtonban

A The Washington Post cikke szerint ismeretlen elkövetők egy zsarolóvírusos támadás segítségével az amerikai fővárosban körülbelül a térfigyelő kamerák 70 százalékát bénították meg.

A januári akció után a 187 hálózati videorekorder közül 123 nem működött a feltelepített szoftvernek köszönhetően. Az üzemzavar január 12. és 15. között tartott, vagyis pont Donald Trump amerikai elnök beiktatása előtt került rá sor, amikor ráadásul számos nagy demonstráció is volt Washington D.C.-ben. Brian Ebert, a titkosszolgálat munkatársa azt mondta, hogy az információik alapján a készülékek kiesése semmilyen közbiztonsági problémát nem okozott.

A főváros vezetői egyetlen centet sem fizettek ki a zsarolóknak, ehelyett inkább újratelepítették az érintett rendszereket és alkalmazták a korábban lementett biztonsági mentéseket.

A támadás során az elkövetők két különböző zsarolóvírus-változatot használtak, ezekkel kapcsolatban ugyanakkor a The Washington Post nem közölt részleteket. Eddig még tisztázatlan az is, hogy a kártevők miként kerülhettek fel a hálózati tárolókra. A zsarolóvírusok többnyire makróvírusok segítségével, e-mailek mellékleteként terjednek. – írja az sg.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?