Pokémon Go helyett zsarolóvírust kaphatunk a nyakunkba

Ismét a Pokémon GO népszerűségét igyekeznek kihasználni a vírusírók. Zsaroló programot terjesztenek a játék ismertségének kiaknázásával.

A DetoxCrypto az internetes feketepiacon már elérhető, és akár olyanok is hadra foghatják, akik nem rendelkeznek különösebb informatikai szakértelemmel. A vírus a tönkretett állományok nevét nem módosítja, arra buzdítja a felhasználót, hogy egy megadott e-mail címre írjon egy levelet, és a válaszban fogja megkapni a teendők listáját.

A DetoxCryptohoz tartozó másik futtatható állomány Calipso.exe vagy Pokemongo.exe néven tűnt fel. E fájl is fontos szerepet játszik a teljes károkozásban, hiszen ez változtatja meg a Windows Asztalának háttérképét, és az audió fájl lejátszásával "szóban" is közli a követeléseket. Ráadásul szintén ezzel lehet a dekódolást, azaz a helyreállítást elvégezni, legalábbis akkor, ha a zsarolók ehhez a szükséges jelszót, kódot megküldik. Erre pedig semmi garancia nincs, így a váltságdíj kifizetése nem javasolt – írja a biztonsagportal.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?