Leszámolna a zsarolóvírusokkal az EU

Az Európai Unió tagállamainak rendőri egységeit összefogó szervezet az Intel Security-vel és a Kaspersky Labbel karöltve magára vállalta a zsarolóvírusok elleni európai hadjárat feladatát.

A holland rendőrség által is támogatott No More Ransom portál létrehozása a ransomware-ek jelentette fokozódó fenyegetés ellen született meg. A tavalyi rekordmennyiségű, közel egymilliónyi pórul járt internetező alkotta tábor jelentős csökkentését célozták meg.

Ehhez a fent említett portálon számos információ nyújt segítséget: nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználók oktatására, felhívják a figyelmet a veszélyre és arra, milyen forrásból érkezik a fenyegetés. Ennél sokkal nagyobb lépést jelent annak a közel 160 ezer kulcsnak a közzététele, melyekkel számos ransomware-titkosítás feloldható.

Nem nehéz védekezni sem

Jornt van der Wiel, a Kaspersky kutatórészlegének szakértője szerint „a titkosítást alkalmazó ransomware-ekkel napjainkban az a legnagyobb probléma, hogy mihelyst zárolásra kerülnek, a felhasználóknak fizetniük kell a feloldásért. Ez jelentős lökést ad az illegális digitális tevékenységeket működtető gazdaságnak, aminek felismerésével egyre több és több új szereplő lép a piacra, ami persze együtt jár a támadások számának növekedésével is.”

„Csak akkor változtathatunk a helyzeten, ha összehangoljuk a ransomware-ekkel szemben folytatott erőfeszítéseinket. A visszafejtő eszközök megjelenése csak az első lépés ezen az úton” – fogalmazott van der Wiel. Maga a védekezés egyébként nem lenne különösen megterhelő: a titok a rendszeres és biztonságos adatmentésben rejlik. Így, ha meg is fertőződik az internetező számítógép, pár kattintással helyre lehetne állítani a titkosítottá vált állományokat a backupból – írja a bitport.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?