Zsarolóvírus söpört végig a világon, Romániát is érintette

Zsarolóvírusos kibertámadás érte pénteken több angliai kórház informatikai és távközlési hálózatát – írja az MTI. Ugyancsak pénteken a világ több más országából – Romániából is – hasonló támadásokról érkeztek hírek.

A zsarolóvírusok vagy angol nevükön ransomware-ek olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva titkosítja a fájlokat, és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) közleménye szerint a probléma 19 angliai körzetben, köztük London, Blackburn, Nottingham, Liverpool és Manchester egyes kórházaiban megyék egyes kórházaiban jelentkezett, de médiaértesülések szerint az ország 40 különböző körzetében tapasztaltak hasonló problémákat.

Az érintett kórházak zömében akadozik a telefonszolgáltatás és a számítógépes rendszerek működése. Ezekben a kórházakban felfüggesztették a nem sürgősségi problémával jelentkező betegek fogadását.

A BBC péntek este már arról írt, hogy a jelek szerint a zsarolóvírusos kibertámadás globális kiterjedésű lehet, és elérhetett amerikai, orosz és portugál számítógépes rendszereket, illetve több spanyolországi vállalatot is. Az érintett cégekett a spanyol hatóságok nem nevezték meg, de sajtóértesülések szerint a Telefonica nevű távközlési óriáscég, az Iberdrola engergetikai vállalat, a Gas Natural gázszolgáltató, a BBVA bank és a Vodafone is köztük van.

Összesen 74 ország intézményeit támadták meg. Egyes szakértők szerint a hekkerek a Shadow Brokers nevű hekkercsoport által közreadott sebezhetőségeket használhatták ki. Ezeket a hibákat használták ki hekkerek márciusban a SWIFT globális bankközi kommunikációs hálózat elleni támadásban is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?