Megállhat a fél világot elárasztó zsarolóvírus terjedése

Úgy tűnik, kifulladt a pénteken kezdődött, számítógépes zsarolóvírus vírus okozta nagyszabású támadássorozat, amely Romániát is érintette.

Az összesen 75 ezer támadásból álló sorozat csaknem száz országot érintett, többek között megfertőzte Nagy-Britannia, Oroszország, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína, Japán, Olaszország, Törökország, Ukrajna, Vietnam, Tajvan és a Fülöp-szigetek számítógépeit, és nemrég Magyarországot is elérte.

A zsarolóvírusok (vagy angol nevükön ransomware-ek) olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva titkosítja a fájlokat, és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen.

A magát Shadow Brokersnek nevező csoport az interneten tavaly óta terjeszti az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, az NSA-től ellopott, Eternal Blue-ként ismert hackerprogramot. A mostani számítógépes támadássorozat elkövetői pedig feltehetően az NSA-kódokat felhasználva fejlesztették tovább a WannaCryt, képessé téve arra, hogy magától terjedjen el nagy számítógépes rendszerekben.

A WannaCry továbbfejlesztett változata 300 vagy 600 dollárnak megfelelő összeget próbált kicsikarni a felhasználóktól a bitcoin nevű virtuális valutában a zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért.

Véletlenül sikerült leállítani

"Csak azt tudom következtetésképpen hozzátenni, hogy véletlenül leállítottam a nemzetközi kibertámadást" - üzente a MalvareTech néven jelentkező programozó, akit "véletlen hősnek" nevezett cikkében a Guardian.

Miután a brit kiberbiztonsági szakértő regisztrált a vírusban szereplő domainnevet, a vírus terjedése gyakorlatilag leállt, de felbukkanhatnak más kiiktató kóddal ellátott hasonló vírusok. Az idő előrehaladtával egyre újabb és újabb részletek derülnek ki arról, hogy milyen károkat okozott eddig a világméretű kibertámadás, ráadásul hétvége lévén sok cég csak hétfőn fog ráébredni arra, hogy gondok vannak az informatikai rendszerével, ahol ugyanis már beépült a vírus, ott a brit programozó ötlete már nem segít. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?