Esőben is működő napelemet alkottak

Egy kínai egyetem kutatócsoportja jelentette be, hogy saját megoldásuk révén az olcsó napelemek akár esős időben is áramot termelhetnek.

Az eredetileg az esővíz sótartalmát kémiai reakció, illetve grafénlapok alkalmazása által kiszűrni igyekvő szakemberek napelemmel kombinálták a fejlesztést, ezáltal pedig – legalábbis az előzetes tesztek alapján – 6,53 százalékos hatékonysággal borús, esős időben is áramot termeltek.

Mivel maga az esővíz nem tiszta, az ebben lévő só pozitív töltésű ionjait hasznosították, hiszen ezek a grafénréteg elektronjaival együtt elektromos áramot generálnak. Az olcsó napelemet a már említett grafénnel kombinálták, ez utóbbit azonban (a kapacitív érintőképernyőkben is használt) átlátszó indium ón-oxid és műanyag rétegre helyezték fel.

A szinte minden időjárásban működő (és hasznos) napelem koncepcióját ezzel sikerült visszaigazolniuk, az elkövetkező időszakban azonban további teszteket kell majd itt elvégezni, hogy javítsanak a hatékonyságon és kisebb esőmennyiség esetén is be lehessen fogni a módosított példányokat - írja az sg.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?