Elon Musk összekapcsolhatja az emberi agyat a gépekkel

Agy-számítógép interfész megalkotására vállalkozó céget hozhatott létre Elon Musk.

A nyilvánosság elé még nem lépő Neuralink nevű amerikai vállalat célja, hogy olyan eszközöket fejlesszen, melyeket az emberi agyba lehet ültetni, és amelyek ezáltal elősegítik az emberi agy és a gépek közvetlen kapcsolódásának lehetőségét. A cég alapítója a The Wall Street Journal szerint nem más, mint Elon Musk.

Musk néhány hete kifejtette, hogy szerinte a jelenlegi emberi adatátviteli módszerek – például írás, gépelés, beszéd – nagyságrendekkel lassabbak a gépeknél vagy például a gondolatainknál. Musk úgy fogalmazott: valamilyen nagy sávszélességet biztosító adatátviteli interfészre lesz szükségünk, az segíthet létrehozni a szimbiózist az emberi és a gépi intelligencia között – különben az emberek a világ felesleges, haszontalan tényezőivé válnak majd a gépek számára, mihelyst elterjed a mesterséges intelligencia.

A The Verge felidézi: hasonló agy-számítógép interfészek manapság csak a science-fiction regényekben és filmekben léteznek. Néhány tízezer embernek ugyan van jóval egyszerűbb stimuláló eszköz az agyában, de ezeket az implantátumokat veszélyességük miatt most csak azok kapják meg, akiken semmilyen más orvosi módszer nem segíthet – írja a HVG.

Kapcsolódók

Kimaradt?