Mesterséges intelligencia küzd a nagyobb lapok trolljai ellen

A szerkesztőségeknek fog segíteni a most közzétett Perspective API. A Google csodafegyvere az internetes trollok ellen lép majd fel.

A Google internetbiztonsággal foglalkozó Jigsaw részlegének fejlesztése válik ezzel nyilvánossá. A Perspective API lényege, hogy felismerje a trollok hozzászólásait és megszűrje azokat. A zaklató, megfélemlítő kommentekre csap le, bár egyelőre csak az angol nyelvű tartalmaknál működik.

A Perspective API-t gépi tanulással és tízfős ellenőrző bizottságok segítségével fejlesztették. Egy hozzászólásról meg tudja állapítani, hány százalékos a valószínűsége annak, hogy "mérgező", azaz "durva, tiszteletlen vagy indokolatlan hozzászólás, amely miatt elhagyná a beszélgetést".

A kipécézett tartalmakat elküldheti a szerkesztőnek, vagy beállíthatja, hogy csak külön kattintással lehessen megnézni azokat, illetve írhat a kommentelőnek, rákérdezve, hogy valóban sértő tartalmat közölt-e.

A programot már 2010-ben is kipróbálták terroristacsoportok kiszűrésére. Mostantól több nagyobb lap használja, például a The New York Times, akik naponta 11 hozzászólást kellene átnézzenek - mostanáig ehhez 14 moderátort alkalmazva a feladathoz. A The Guardian és a The Economist is próbálkozik a megoldással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?