„Jedi-erővel irányítható kütyük” – a csíkszeredai Imets Tamás újabb találmányai

 „Jedi-erővel irányítható kütyük”– így foglalható össze a lényege annak a találmánysorozatnak, amelynek újabb elemével a napokban rukkolt elő a csíkszeredai Imets Tamás. A középiskolás ezúttal egy okosóra felhasználásával épített elektronikus kapcsolót, ami a mozgáskorlátozottak életét megkönnyítené.

Szavai szerint „Jedi-elmetrükkel” irányítható kapcsolót talált fel a csíki zseni-diák. A hobbi feltalálók nemzetközi világába tavaly robbant be a csíkszeredai Imets Tamás, akkor interjúztunk is vele. Újabb találmánya olyan eszköz, mely otthon is megépíthető – legalábbis ezt ajánlja napokban közzétett videójában a középiskolás ifjú.

A Jedi Force Gestures Based Home Automation (Jedi-erő gesztusokra alapozott automatizmus) címmel a YouTube-ra feltöltött felvétele több egy ismertetőnél: amellett, hogy magyarul feliratozott „csináld magad” tutorial jellegű, rendkívül szórakoztató is a beépített, klasszikus jelenetek révén, amelyekben a Csillagok háborúja ősöreg Jedi-mestere, Joda szerepel, vagy amelyben Luke Skywalker emelgetni kezdi a tárgyakat a „Jedi-tréningen”.

Az analógia azonban nem légből kapott. Tamást a feltalálói pálya felé is a klasszikus filmbeli jelenetek terelték, és éppen ezen - a kézmozdulatokkal irányításon - agyalva alkotta meg a díjazott projektjeit: egy agyhullámokkal vezérelhető kis robotot a tavaly. De előtte még egy olyan biciklire szerelt kütyüt is, amely föltölti a mobiltelefon akkumulátorát.

A mostani találmány a Pabble Smartwatch-ra alapoz. Az angol nyelvű videó bevezetőben itt is rámondja Tamás: a filmben az Erő az az energiamező, mely összeköt minden élőlényt a galaxisban. „Gyerekként mindig csodáltam, a Jedi és Sith lovagok képességeit. Nagyon tetszik, ahogyan a környezetüket irányítják… Elgondolkodtam, vajon lehetséges-e. Kiderült: lehetséges. A technológia megengedte nekünk” – hangzik el a videóban.

Hogyan működik a „Jedi-erő” kütyü?

Tamás elmagyarázza: találnia kellett „valamit, ami felismeri a kézmozdulatokat”, és arra gondolt, a Pebble okosóráját használja ehhez, amelybe egy gyorsulásmérő van beépítve. Ehhez a Pebble Cloud IDE-ben (egy online fejlesztési platform) írt egy Java Script-alapú programot: az Arduino programozási nyelvet használta beérkező jeleket olvasó kód megírására.

A Pebble órát az okostelefonjához csatlakoztatta, és arra programozta, hogy parancsokat küldjön egy weboldalra a kézmozdulatai függvényében. A kódban van egy beépített szűrő, amely a helyes mozdulatokat választja ki a jeleket mérve. Készített egy prototípust is, amely LED-eket kapcsol be és ki (a Particle Photon mikrovezérlőt használva). A videóban Tamás úgy fogalmaz, „a programozás viszonylag egyszerű volt” – mert egy Wi-Fi modul is van a vezérlőn.

A kisvideón Tamás részletesen meg is mutatja, hogyan tervezett áramkört a prototípushoz, amelyen nincs semmilyen USB (vagy más kábel), hanem egy ötvoltos adapterrel ellátott csatlakozással maga a kütyü direktbe látja el az elektronikát. Egy relé modullal vezérli a 230 voltos magasfeszültségű eszközöket, mint például a kenyérpirító, lámpák, vagy más eszközök. a televíziót vagy más 38 kHz-es jellel rendelkező kütyüt egy infravörös LED vezérli – és a Particle Photon végzi a számításokat.

Az eszköznek nagyon alacsony a fogyasztása és alig nagyobb egy laptop-töltőnél. „Ne aggódj, ha kezdő vagy a csináld magad dolgokban, megosztok képeket és a kódot” – olvasható a videó alatti leírásban. Innentől kezdve csak annyit kell tennünk, bedugjuk a kütyüt egy dugaszba, és hozzá csatlakoztatjuk azt a készüléket, amelyet vezérelni szeretnénk. A videó 3:22 percénél mát láthatjuk is, a maga lámpáját és televízióját milyen „Erő-kézmozdulatokkal” vezényli Tamás.

A mozgáskorlátozottakon segítene

Imets Tamás, jelenleg XI. osztályban járó csíkszeredai fiatalember azonban a „hobbi feltaláló” besorolásnak a komoly ágazatába sorolható, a maga kétszeres, nemzetkőzi kutatói ösztöndíjával. Ezen felül, a fél éve Marosvásárhelyen rögzített TEDx Talks videójában már a felvezetőben rámutat: ez nem csupán játék, hanem egy mozgáskorlátozott személy életét könnyítheti meg a mindennapokban a találmány-sorozat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?