Rangos díjat nyert Budapesten a fiatal csíkszeredai feltaláló

Imets Tamás, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákja első helyezést ért el, illetve a  legeredményesebb határon túli pályázónak járó különdíjban részesült a Magyar Innovációs Szövetség versenyén.

Az ünnepélyes eredményhirdetést a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében tartották hétfőn, Budapesten. Az eseményen részt vett Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal elnöke, a verseny társ-fővédnöke, Sipos Imre, az EMMI helyettes államtitkára.

A most díjat nyert találmányáról, egy gondolatvezérlésű eszközről Imets Tamás korábban interjút is adott a Maszolnak

„Ez a rendszer nem csak rengeteg tevékenységet képes irányítani, hanem egy olyan mesterséges intelligenciával ruházta fel a pályázó, amely segít a felhasználónak könnyen alkalmazkodni a készülék elvárásainak, azaz észleli a kezdő felhasználó akaratát mielőtt ő képes lenne profi agykontrollra, és ennek függvényében végzi el a feladatokat”- olvasható Imets Tamás Egy eszköz az elmének c. találmányáról a Magyar Innovációs Szövetség honlapján.

A díjazott diákok, így Imets Tamás, Tóth Fanni és Udvardi Péter Magyarországot képviselik szeptember 16–21. között Brüsszelben az Európai Unió által szervezett Fiatal tudósok versenyén, melyen 37 ország fiataljai versenyeznek az értékes, 3500–7000 eurós díjakért.

Imets Tamás nevét már tavaly megismerték a csíkszeredaiak, akkor egy biciklire szerelhető ventilátoros telefonakku-töltő készítőjeként mutatkozott be. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?