Nem akar fizetni az Apple Írországnak

Az Apple a héten benyújtja fellebbezését az Európai Bizottság azon döntése ellen, mely szerint a vállalatnak az elmaradt kamatokkal együtt mintegy 14 milliárd eurónyi elmaradt adót kell befizetnie az ír költségvetésnek.

A cég jogászai arra hivatkoznak, hogy az uniós hatóságok nem vették figyelembe az ír adószakértők véleményét, illetve a társasági adóról szóló törvényeket, és szándékosan olyan számítási módszert választottak, hogy a lehető legnagyobb összegű elmaradt adót határozhassák meg.

Az EB számításai szerint az ír adóhatóságok által kínált különleges bánásmód miatt 2003-ban az Apple Európában termelt profitja után mindössze 1%-os társasági adókulccsal adózott, ami  2014-re 0,005 %-ra csökkent. Ez az uniós jog szerint tiltott állami támogatásnak minősül,, ezért az EB döntése szerint Írországnak most be kell szednie a cégtől a 2003 és 2014 között be nem fizetett adót.

Az Apple a héten nyújtja be fellebbezését a másodfokra. Az ír kormány sem elégedett: közleményében a gazdasági miniszter kemény szavakkal bírálja az EB-t, és határozottan tagadja, hogy az ír kormány és az Apple külön megállapodást kötött volna - írja az ITcafé.

Kapcsolódók

Kimaradt?