Figyelmeztette a gyűlölködő tartalmak miatt az EU a techcégeket

Az Európai Unió figyelmeztetést adott ki fél évvel azt követően, hogy az amerikai nagy internetes cégek önként aláírták az EU gyűlöletbeszéd elleni kódexét.

Ennek értelmében 24 órán belül fellépnek az online terjedő gyűlöletbeszéd ellen. Az önkéntes kódex aláírásával az internetes cégek vállalták, hogy eltávolítják a bántó tartalmakat felületeikről, szorosabban együttműködnek a civil jogvédő szervetekkel, és nyilvánosan is támogatják a gyűlöletbeszéd elleni harcot.

Az Európai Bizottság szerint még mindig nem elég hatékony a harc, és ha a techcégek nem bizonyítanak, hamarosan törvényben fogják őket kötelezni a vállaltak teljesítésére, ami büntetéssel is jár majd.

Vera Jourova, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős biztosa szerint a kódokba való belenyúlás nem hoz kielégítő eredményt. Bírálta a cégek gyorsaságát: gyakorlatban sokkal tovább tart az intézkedés, mint kéne, és csak a jelentett esetek 40 százalékát vizsgálják felül 24 óra leforgása alatt – közölte vasárnap. 8 óra alatt sikerül eljutni a bejelentett tartalmak nyolcvan százalékának feldolgozásához – írja az Origo.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?