Újhold és telihold alatt valószínűbb egy földrengés

Egy japán kutatócsoport eredményei szerint teli- és újhold környékén kimutathatóan megnő a pusztító földrengések bekövetkezési esélye.

Bár a hatás ahhoz túlságosan kicsi, hogy megváltoztassa a rengésekre való felkészülést és az ilyen események előrejelzését, a felfedezés egy napon segíthet annak megértésében, hogyan alakulnak ki a legveszélyesebb földmozgások.

Az újhold és a telihold ideje alatt a Nap, a Hold és a Föld egy vonalba kerül, így az előbbi két égitest gravitációja nagyobb feszültséget okoz bolygónk kérgében. A fokozott hatás érzékelhető az árapály mértékében is, amelynek szokatlan intenzitása szintén megterheli a kérget.

A szakértők ennek tudatában régóta sejtik, hogy ebben a két időszakban gyakoribbak lehetnek a földrengések, a megterhelt kőzetlemezek ugyanis könnyebben megcsúsznak, de mostanáig nem tudták kielégítően alátámasztani az elméletet.

Ide Szatosi és kollégái azonban nemrégiben minden korábbinál erősebb bizonyítékokat találtak a teória helyességére. A kutatók az elmúlt két évtized legalább 5,5 magnitúdós rengéseit elemezték, megvizsgálva, hogy az ezek bekövetkezte környékén milyen mértékű volt az árapályhatás és a kéregbeli feszültség. Az elmúlt húsz év 12 legerősebb (legalább 8,2 magnitúdós) rengése közül 9 új- vagy teliholdak közelébe vagy napjára esett – írja az ipon.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?