Rendőrök rohanták le a Google párizsi központját

Lerohanta a francia rendőrség a Google párizsi székházát és belvárosi irodáit csütörtök hajnalban.

A helyi lapok szerint legalább száz nyomozó özönlötte el a Google párizsi épületét, öt államügyész és több adóügyi tisztviselő is a helyszínen volt.

A rajtaütés az adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt folytatott nyomozás része. A francia hatóság közleménye szerint arra kerestek választ, hogy a Google Ireland Ltd.-nek van-e állandó központja Párizsban, és hogy eleget tesz-e a cég az adózási kötelezettségeinek. Egy, a francia adóhatósághoz közel álló forrás februárban azt állította, hogy a francia hatóság 1,6 milliárd euró adóhátralékot követel a keresőóriástól.

A Google közleménye szerint a cég betartja a francia törvényeket, és együttműködik a hatóságokkal annak érdekében, hogy választ kapjanak a kérdéseikre – írja az Origo.

A keresőóriást több európai országban is adóelkerüléssel vádolják. A fő problémát az okozza, hogy a Google ugyan európai országokban szerez bevételt, de azt Írországban könyveli el, ahol kisebb az adókulcs. A Google legutóbb a brit kormánynak fizetett 130 millió font társasági adót januárban egy egyezség keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?