Fellép az Androiddal szemben az Európai Unió

Az Európai Bizottság egy éve jelentette be, hogy kivizsgálja, visszaélhetett-e mobilpiaci erőfölényével az Android rendszer mögött álló Google. A szerdai közlemény alapján az EB most a vállalatot is értesítette arról, hogy versenyjogi eljárást indít a Google-szolgáltatásokat összefogó vállalat, az Alphabet ellen.

A testület indoklása szerint a Google az általános internetes keresések, a más gyártók számára licencelhető mobil-operációsrendszerek és az Androidon elérhető alkalmazásboltok terén is domináns pozícióban van. Az EB megállapította, hogy ezeken a területeken a legtöbb tagállamban 90 százalék fölötti a Google részesedése: így van ez a telefonos keresésekben, de az androidos letöltések több mint 90 százalékát is a Google Play áruházból ejtik meg a felhasználók.

Ez már csak azért is kritikus, mert az EU-tagállamokban szinte mindenhol 80 százalék fölött van az Android részesedése, és ahogy azt a bizottsági állásfoglalás is jelzi, az alsó- és középkategóriában tulajdonképpen csak androidos telefonok vannak a piacon.

Az EB állásfoglalása szerint a Google jelentős erőforrásokat öl abba, hogy mások nehéz helyzetbe kerüljenek ezeken a területeken, például pénzügyi eszközökkel éri el több gyártónál és mobilszolgáltatónál, hogy a keresési lehetőségek közül csak a Google-féle megoldást telepítsék a készülékekre.

A testület úgy véli, a Google magatartása hátráltatja a piaci versenyt, és sérti a fogyasztók érdekeit. Ha a versenyjogi eljárás is megalapozottnak találja a tényállást – és nem születik addig peren kívüli megállapodás –, a Google globális bevételei 10 százalékát, azaz 7 milliárd dollárt is befizethet büntetésként – írja a HVG.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?