Tarolt az Android az európai piacokon

Európában újra lendületet kapott az Android, a Google operációs rendszerének részesedése a vizsgált országok mindegyikében nőni tudott, de a dinamika és a magyarázat országonként eltérő.

Az Egyesült Királyságban például nagyon erős a prémium szegmens, ott az Apple mellett csak szerény részesedésnövekedést tudtak elérni az androidos gyártók, és a zászlót is a Samsung vitte a Huawei helyett.

A Kantar friss felmérése szerint a legtöbb régióban zsugorodott az Apple okostelefonjának értékesítési részesedése - az előzetes várakozásoknak megfelelően. Az új, nagy kijelzős iPhone-ok megjelenése ugyanis nagy és váratlan vásárlási lázat generált világszerte, az új keresleti szint most kezd stabilizálódni.

Az Android leginkább a Windows Phone/Windows Mobile rovására tudott növekedni a kontinensen. A Microsoft platformja immár azokban az országokban is nagyon ingatag lábakon áll, ahol eddig viszonylag stabil hídfőállással rendelkezett. Olaszországban és Franciaországban például 14 százalék fölötti piaci részesedéssel bírtak a Lumiák egy évvel ezelőtt, ebből mára 6,7 illetve 7,4 százalék maradt. Ezt a szeletet pedig csuklóból vitték is az androidos gyártók, az Android 12,1 illetve 9,1 százalékponttal tudta növelni részesedését.

Az öt európai gazdaságban (Németország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Királyság) összesítve az Android 6,7 százalékpontot szerezve most 74,3 százalékon áll, az iOS némi, 1,8 százalékpontos zsugorodással 19,1 százalékot tesz ki. A windowsos telefonok részesedése 4,2 százalékpontot esett, 5,9 százalékra, az "egyéb" pedig immár egy százalék alá ment – írja a hwsw.hu.

A Kantar nem készít globális felmérést, helyette a cég a legfontosabb régiókban méri az okostelefonos platformok részedését. Fontos megjegyezni, hogy a számok az új eladásokra vonatkoznak, nem a telepített bázisra, ez utóbbi egészen más dinamikát követ, így erre csak közvetetten lehet következtetni az alábbi számokból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?