Óvatosabban keresgélünk a neten Snowden óta

Jóval kevesebbszer keresnek rá terrorizmussal kapcsolatos tartalmakra az interneten a felhasználók, mióta Edward Snowden kirobbantotta minden idők legnagyobb kémbotrányát.

Egy friss tanulmány szerint a Wikipédián jelentős számmal, 30 százalékkal csökkent az olyan cikkek olvasottsága, amelyek terrorizmussal kapcsolatosak. Az emberek feltehetően félnek attól, hogy kíváncsiságuk gyanúra adhat okot a figyelő kormány szemében.

Ez a szám is bizonyítja azt, hogy a szivárogtatás után életbe lépett a "chilling effect" néven ismert jelenség. Így hívják azt, amikor valaki önként cenzúrázza tevékenységeit valaminek a hatására, jelen esetben nem posztol, fogyaszt olyan tartalmat, amiből baja származhat – írja az Origo.

Jonathon Penney, az Oxfordi Egyetem kutatója 48 olyan Wikipédia szócikk olvasottságát vizsgálta, amelyeket a kormány nemzetbiztonsági okokból megfigyel. Ilyenek például az Al-Kaidaról, és a dzsihádról szóló bejegyzések. Penney a 2013-as, első nyári szivárogtatás előtti 16 hónap számait vetette össze a botrány utáni statisztikákkal. Azt megelőzően jelentősen megugrottak a terrorizmussal kapcsolatos szócikkekre való keresések: 2,2 millióról 3 millióra. Miután kiderült, hogy a kormány a netes viselkedést is figyeli, a számok gyorsan visszaestek az átlagos 2,2 millióra. Majd ez 2 millióra csökkent, és csak 2014 környékén stabilizálódott 2,5 milliónál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?