Folytatja agresszív terjeszkedési stratégiáját a Microsoft

Miközben mobileszköz-stratégiájuk mindinkább széthullani látszik, a redmondiak arra kényszerülhetnek, hogy nagyobb vehemenciával tolják előtérbe a Windows 10-et és fizetős szolgáltatásaikat, ha be akarják bizonyítani, hogy mérhető részesedéssel bíró mobiltelefon nélkül is túlélnek a piacon.

A legutóbbi negyedévben a Microsoft csupán 2,3 millió Lumia telefont értékesített, míg a tavalyi év azonos időszakában az eladott darabszám még 8,6 millió volt.

Ezzel szemben a Windows 10-et futtató, aktív eszközök száma az operációs rendszer tavaly júliusi bejelentése óta 270 millióra szökött. Nem véletlen, hogy Satya Nadella vezérigazgató szerint ma már a felhasználói élmény mobilitása számít, nem egyetlen eszközé.

Nadella stratégiája egyszerű: a Microsoft bevételei nőni fognak, ahogyan egyre több felhasználó fizet elő a cég felhőszolgáltatásaira. Az előfizetők száma közvetlenül a Surface és a Lumia eszközök eladásán keresztül növelhető. Ha ez nem jön össze, akkor a harmadik fél által gyártott Windows 10 alapú PC-k is megteszik, végső esetben pedig a Microsoft iOS és Android platformon futó applikációi, például a Bing és a Cortana is hozhatnak új előfizetőket - írja a computerworld.hu.

A Microsoftnak négy olyan szolgáltatása van, amelyet havonta több mint 100 millióan használnak: a Microsoft Live 177,1 millió, a Bing 138,9 millió, a Microsoft Office 136,3 millió és az MSN 121,5 millió felhasználót vonz havonta, míg a Skype esetében ez a szám 83,7 millió.

Kapcsolódók

Kimaradt?