Hamarosan beüzemelik a fukusimai jégfalat

Öt évvel azt követően, hogy egy földrengés és azt követő szökőár következtében súlyosan megsérült a fukusimai atomerőmű, bekapcsolják a létesítmény körül a talajban létrehozott hatalmas hűtőrendszert.

A „jégfalat”, amely egy hónapja, több mint egy éves késéssel készült el, azért építették meg, hogy megakadályozzák a talajvíz átfolyását a tengerparti erőművön, és ezzel megelőzzék az óceán további szennyeződését.

A hűtőrendszer az erőművet egykor üzemeltető TEPCO illetékeseinek elmondása szerint „rövidesen” működésbe lép. A fagyasztást szakaszosan tervezik megvalósítani, és legalább néhány hónapra szükség lesz ahhoz, hogy az erőmű körül kijelölt határvonalban a talaj teljesen átfagyjon. A rendszer megépítése során a szakértők 30 méter mélyre nyúló csövekkel vették körül az erőművet, és ezekben mínusz 30 °C-os hűtőanyagot keringetnek majd. A teljes fal hossza nagyjából másfél kilométer.

A jégfal megépítésének elsődleges célja a talajvíz bejutásának és szennyeződésének megakadályozása lenne. Ha minden a tervek szerint alakul, a hegyekből érkező víz egy része megkerüli majd a falat, a többi pedig hozzáfagy a jeges határhoz, tovább erősítve azt. A fal másik funkciója az erőmű területén található, szennyezett víztömegek kijutásának megakadályozása – írja az ipon.hu.

Címlapi illusztrációnk forrása: pon.hu

Kapcsolódók

Kimaradt?