Az évszázad közepére műanyagréteg fogja beborítani bolygónkat

A Leicesteri Egyetem kutatói szerint az évszázad közepére vastag műanyagréteg borítja majd az óceánokat és a szárazföldeket. A brit tudósok az Anthropocene című folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írják, menthetetlenül beléptünk a „műanyag korába”.

Úgy vélik, az általunk előállított, rendkívül lassan lebomló mesterséges anyagok szemmel láthatóan átformálják a bolygónk geológiáját.

Jan Zalasiewicz, az egyetem geológiai tanszékének paleobiológia-professzora elmondta, háromévente egymilliárd tonna műanyagot állítunk elő. „A műanyaghulladék mindenhol ott van: a legmagasabb hegycsúcsoktól az óceán fenekéig – és könnyen fosszilizálódhat is. Ha abból a műanyagból, amit az elmúlt évtizedekben gyártottunk, fóliát készítenénk, körbetekerhetnénk vele az egész Földet.”

A tanulmány szerint a műanyagszemét visszavonhatatlanul tönkreteszi a talajt, a tengerekbe kerülve pedig tömeges plankton-, hal- és madárpusztulást okoz. A hulladék több ezer kilométert is sodródhat, és hatalmas szemétszigeteket alkot a tengereken. Végül a lesüllyed, a tengerfenékre, ahol összefüggő geológiai réteget képez. A professzor figyelmeztetett: a következő évezredekben, a szemétlerakókban tárolt hulladék lassú erodálódásával, egyre vastagabbá válik majd a bolygónk felszínét borító műanyagkéreg – írja a 24.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?