banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Légtisztító tornyok menthetnének meg a szmogtól

Daan Roosegaarde fiatal holland építész érdekes megoldással állt elő a szmog-problémára: építsünk légtisztító tornyokat a világ nagyvárosaiban. A torony úgy működne, mint a légtisztító berendezések a kórházakban, csak persze jóval nagyobb kivitelben.

A kétemeletes tornyok képesek lennének a környezetükben 75 százalékkal megtisztítani a levegőt. És mivel a kiszűrt szmog jelentős része szén, ez remekül hasznosítható is tovább. Az építész és csapata 1000 köbméter tisztított levegő után képes egy kis gyűrű vagy mandzsettagomb elkészítésére, de a cég szerint egy súlyosan szennyezett nagyvárosban egy toronyból naponta 3500 darab gyűrűt is lehetne gyártani. Ezek árából pedig már lehetséges is volna a tornyok fenntartása.

A projekt egyelőre a Kickstarteren fut, és ha összegyűlt rá az 50 ezer euro, Rotterdamban építenék meg az első verziót. Eddig már több mint a fele költséget összeszedték alig több mint 340 támogatótól, és aki 250 dollárt (vagy többet) ad, az már kap is egy Smog Free Cube gyűrűt vagy mandzsettagombot. Roosegaarde egyébként nagyban gondolkodik: a rotterdami torony után olyan nagyvárosokat célozna meg a világban, ahol a legrosszabb a levegő minősége, így építene tornyot Los Angelesben, Mexikó városban és Pekingben is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?