Nemsokára több lesz az óceánokban a műanyag, mint a hal

Több lesz a műanyag, mint a hal az óceánokban 2050-re - állapította meg egy tanulmány, mely a szerdától zajló davosi Világgazdasági Fórum résztvevőinek figyelmét szeretné felhívni a veszélyre.

"A műanyagok gyártásának, felhasználásának és eldobásának jelenlegi rendszere jelentős károkat okoz: minden évben 80-120 milliárd dollár (23-34 ezer milliárd forint) értékű plasztik csomagolóanyag kerül a szemétbe. A pénzügyi költségeket túl, ha semmi nem változik, az óceánokban 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal, ha a súlyokat vetjük össze" - olvasható a kutatók közleményében.

A jelentést az újrahasznosítási innovációkat támogató Ellen MacArthur Alapítvány és a Világgazdasági Fórum készítette a KcKinley Társaság elemzőinek közreműködésével. Az óceánokban lévő műanyag tömege egyötöde volt a halakénak 2014-ben, egyharmada lesz 2025-ben és 2050-re a műanyag nagyobb súllyal lesz jelen a vízben, mint a halak - írja a jelentés.

A fórum szükségesnek ítéli a "műanyagcsomagolás teljes újragondolását" és új, a kőolaj alternatíváit jelentő műanyaggyártási nyersanyagok keresését sürgeti, mert ha semmi sem változik, 2050-re ez az ágazat használja fel a kőolajtermelés 20 százalékát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?