Épül a világelső drón-repülőtér

Már épül az első, drónoknak szánt reptér Nevadában. Az Eldorado Droneport zavartalan helyet biztosít majd a drónok reptetéséhez, és leszállásához. Az épület pedig iskolaként is funkcionál majd: a pilóták különféle tanfolyamok elvégzése után tanúsítványokat, a légügyi hivatal jogosítványait szerezhetik meg. A repülőtér 2018-ra teljesen elkészül a tervek szerint.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) jelenleg hat helyet ismer el tesztterületként Amerikában, ezek közül a drónreptér az első, amely kimondottan drónoknak készült. Az épületsaját maga fogja előállítani a működéséhez szükséges energiát. Ugyan a reptér privát üzemeltetésű, bárki használhatja majd: hobbisták, cégek, hatóságok is.

A bejelentés azután történt, hogy az FAA elrendelte a drónok regisztrálási kötelezettségét, február 19-től már csak rendszámmal lehet reptetni robotkoptereket az Egyesült Államokban. Minden, 0,25 és 23 kilogram közötti súlyú drónt kötelező lesz regisztrálni. Aki pedig nem teszi, az akár 27,5 ezer dolláros büntetésre is számíthat.

Kapcsolódók

Kimaradt?