Drónrendőrség alakult Tokióban

Drónrendőrség alakul Tokióban, megakadályozandó a pilóta nélküli repülőszerkezetek berepülését kiemelten fontos intézmények és létesítmények vagy sűrűn lakott városrészek fölé a japán fővárosban.

A légi közlekedési törvény erre vonatkozó módosítása csütörtökön lépett hatályba, a néhány tucat főből álló, drónvadász rendőrosztag pedig még az év végéig szolgálatba áll. A törvényjavaslat értelmében a pilóta nélküli gépeket napfelkelte és napnyugta között lehet csak használni, robbanóanyagot nem szállíthatnak. 

Csak külön engedéllyel lehet röptetni őket nagy tömegeket vonzó események, például fesztiválok vagy kiállítások területén, sűrűn lakott területek felett, közel a repülőterekhez, és a kiemelten fontos intézmények, például a miniszterelnöki iroda, a törvényhozás és a tokiói császári palota vagy az atomerőművek felett. A törvénysértőkre akár félmillió jen pénzbírság szabható ki.

A drónrendőrségnek az lesz a dolga, hogy bemérje és előállítsa a törvényt sértő modellezőket. Ha nem sikerül őket rendőrkézre keríteni, akkor nagy méretű rendőrségi drónok emelkednek a levegőbe, és a hozzájuk erősített hálóval ártalmatlanítják a repülő alkalmatosságokat. Közben már készülnek az újabb törvényi javaslatok, amelyek előirányoznák a drónkezelői képesítés beszerzését, továbbá a személygépkocsik regisztrációjának a mintájára a drónok kötelező bejegyzését.

A törvényi szigorítás szükségességét egy áprilisi incidens indokolta: a japán miniszterelnöki rezidencia tetején találtak egy félméteres, négyrotoros drónt (úgynevezett quadrocoptert), amelyre nukleáris sugárzásra figyelmeztető matricát ragasztottak, ráerősítettek egy ködgyertyát és egy kis műanyag tégelyt, amelyben a négy évvel ezelőtti szökőárban megrongálódott fukusimai erőmű környékéről való, enyhén sugárzó homok volt. A gép irányítóját őrizetbe vették, és kiderült róla, hogy hevesen ellenzi a fukusimai katasztrófa után leállított atomerőművek újraindítását.

Kimaradt?