Dolgoznak a drónok egységes szabályozásán

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivataltól származó információk szerint a drónok regisztrálását tervezik, de hogy pontosan mikor, és pontosan milyen feltételekkel lép életbe a rendszer, az egyelőre nem derült ki. Európában hasonló lépésekre készülnek.

Arra lehet számítani, hogy az új szabályozás még az év vége előtt életbe lép, így az ünnepi szezonra vásárolt drónok többsége már regisztrálva lehet. Az utóbbi időszakban egyre többször fordul elő, hogy a drónokat balesetveszélyesen üzemeltetik tulajdonosaik: gyakoriak az ütközések, a kisebb balesetek és a károkozások, de olyan is előfordul, hogy a nagyobb modellekkel helikopterekhez és repülőgépekhez merészkednek vészesen közel a felelőtlen üzemeltetők.

Az Európai Bizottság szintén megkezdte a szabályozásoknak megágyazó háttérmunkákat: július 31-én konzultációs folyamat indult, ami szeptember 25-ig tartott. A párbeszéd lényege, hogy megfelelő, minden fontos szempontra kiterjedő szabályozás születhessen.

A szabályalkotással kapcsolatos feladatokat az EASA szakembereire bízta az Európai Bizottság, a szabálytervezet pedig az A-NPA nevet viseli. A szabályozás még készül, de javaslatok már vannak, amelyek alapján három fő kategóriába sorolhatják majd a drónokat. – írja az ipon.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?