Kiderült, hogyan szerelmeskedtek a dinoszauruszok

Dinoszauruszok heves párzási rítusának nyomait fedezték fel az egyesült államokbeli Coloradóban. Négy helyszínen is találtak mély és hosszú kaparásnyomokat, amelyeket valószínűleg a hím dínók csináltak a lábukkal.

Ez a viselkedés ma is megfigyelhető néhány madárnál és a mostani felfedezés azt sugallja, hogy a két lábon járó, húsevő theropodák, magyarul szörnylábúak csoportjába tartozó dinoszauruszok is kapirgáltak nagyjából 100 millió évvel ezelőtt.

A denveri Colorado Egyetem szakértője, Martin Lockley szerint az őshüllők, vélhetően hímek, a jelek szerint csoportokba gyűltek és eszeveszett kapirgálásba kezdtek a karmos lábaikkal, hogy magukhoz vonzzák a nőstényeket.

Felépítésüket tekintve a theropodák olyanok voltak, mint a Tyrannosaurus rex kisebb példányai. A kaparásnyomok mellett talált lábnyomok különböző testhosszokra utalnak: a legnagyobb dínó nagyjából négy méter lehetett az orra hegyétől a farka végéig.

A talajba vájt mélyedések hossza az 1,8 métert is eléri. A leleteket az egyesült államokbeli Colorado állam négy helyszínén találták. Lockley a Scientific Reports című folyóiratban számolt be az eredményekről

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?