Felfedezték a dinoszauruszok egyik kortárs állatát

Különös kinézetű, malacorrú teknősfajt fedeztek fel a kutatók az amerikai Utah államban, az állat egykor tirannoszauruszokkal és kacsacsőrű dinoszauruszokkal élt együtt.

A Utahi Egyetem jelentette be a felfedezést, melyet Utah Természettudományi Múzeuma tett. A különös kinézetű teknős fosszíliáit az állam déli részén lévő Grand Staircase-Escalante National Monument nemzeti parkban találták. Ez az egyik legteljesebb állapotban fennmaradt teknősfosszília a dinoszauruszok idejéből. Nemcsak a koponyája és a teknője, de egy szinte teljes mellső végtagja, részlegesen a hátsó lábai, valamint nyaki és farokcsigolyái is megőrződtek. Az állat az Arvinachelys goldeni tudományos nevet kapta.

Joshua Lively, az Austinban lévő Texasi Egyetem kutatója szerint ez a „legfurcsább teknős, amely valaha élt”. A szakértők szerint a malacéra emlékeztető orrával és két csontos orrlyukával az újonnan felfedezett állat semmilyen korábban talált teknőshöz nem hasonlít. Ez az egyetlen ilyen állat, minden más teknősfajnak csak egyetlen orrnyílása van a koponyáján, az orrlyukaikat csak hús választja ketté.

A mintegy 60 centiméteres teknős 76 millió évvel ezelőtt élt a kréta korban, amikor Utah állam déli vidéke nedves, forró klímával, folyókkal és mocsaras deltákkal rendelkezett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?