Elhalasztják a következő Mars-szonda indítását

A NASA bejelentette, hogy elhalasztja következő Mars-szondájának felbocsátását. Az InSight nevű talajkutató és földrengésmérő űrszonda előkészítése közben hibát találtak az egyik szeizmométerben.

Az érzékelők megfelelő működéséhez szükséges vákuum elszökése valószínűtlenné teszi az egészen parányi kéregmozgások érzékelésére is képes eszköz kijavítását a jövő évre tervezett start előtt. A marsi földmozgások mérése a Vörös Bolygó magjának összetételére vonatkozó tudásunk kibővítése miatt elengedhetetlen.

A Mars felé csak bizonyos időszakokban lehet űreszközt küldeni energiatakarékos pályán, ami a jövő év tavaszán lenne esedékes. Az InSight indítására is valamikor márciusban került volna sor. Ha ez – amint valószínűsítik – nem jön össze, csak két év múlva, 2018-ban van lehetőség ilyen „indítási ablakra".

A hibás műszert egyébként a Francia Űrügynökség készítette, s a hibát először már ez év elején észlelték. A mostani javítás kapcsán szakértők szerint nem elképzelhetetlen a program teljes törlése sem – írja a nol.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?