Ócskavasként kelt el a NASA egyik holdjárója

A Motherboard nemrég hivatalos úton megszerzett egy dokumentumot, ami igazolja, hogy a felbecsülhetetlen értékű űreszközt, az Apollo-küldetések működő holdjáróinak egyikét eladták, ráadásul a roncstelep fémhulladékként vette át a szerkezetet.

A holdjárók közül három még ma is a Hold felszínén található, egy a Nemzeti Légi és Űrhajózási Múzeumban pihen Washingtonban, a szóban forgó példányt pedig tavaly adták el.

A NASA információi szerint a szóban forgó holdjárót 1965 és 1966 között tervezték, építették és tesztelték a Marshall Space Flight Centerben, azaz a NASA legrégebbi űrközpontjában Alabamában. A prototípusra egy kert végében találtak rá, a sorsát pedig onnantól végig követte a NASA, ám amikor fel akarták venni a tulajodonossal a kapcsolatot, kideürült, a férfi már meghalt, előtte viszont ócskavasként adott rajta tovább. Pedig nem nehéz kiszúrni, hogy valószínűleg egy értékes példányról lehet szó, a holdjáró ugyanis közel 3 tonnát nyom, 6 és fél méter hosszú, 4 és fél méter széles és hat kereke van – írja a HVG.

Kapcsolódók

Kimaradt?