Veszélyesek a Mount Everest gleccsereinél terjeszkedő tavak

A Mount Everest közelében kialakult tavak áradás esetén veszélyt jelenthetnek a környező településekre.

A Himalájában lévő Khumbu-gleccser felszínén kiterjedté váltak és egybeolvadtak a tavak, és óriási víztömegeket alkottak. A hegymászóknak át kell vágniuk a gleccseren és a Khumbu-jégesés bizonytalan jegén, hogy megmásszák a hegycsúcsot. A gleccserek felgyorsult olvadása a régióban egyfajta figyelmeztetés a szakértők szerint, a Himalája más gleccserein is tapasztalható a tavak számának növekedése. Az ilyen újonnan létrejövő gleccsertavak túlcsordulhatnak, áradásokat idézhetnek elő, ami a rengeteg kár mellett emberek halálát okozhatja.

Az áprilisi pusztító földrengés óta először látogatott el kutatócsoport a térségbe.

„Egy évtizede még önálló tavak voltak a Khumbu-gleccseren, az elmúlt öt évben viszont elkezdtek kiterjedtebbé válni és összekapcsolódni” - mondta Ann Rowan, a Sheffieldi és Leedsi Egyetem szakértőcsoportjának vezetője.

A múltban is fejlődtek ki, majd tűntek el tavak a Khumbu-gleccseren, de kutatók szerint a hőmérséklet elmúlt években tapasztalt emelkedése és a gleccserek felgyorsult olvadása aggodalomra ad okot.

„Amikor a gleccser elkezd zsugorodni, egyre inkább elválik a Khumbu-jégeséstől, ami miatt a hegymászóknak egyre nehezebb lesz megmászni a hegyet” - vélte Cameron Watson, a Leedsi Egyetem tudósa.

A Khumbu-völgyben élő sherpaközösség egy része aggódik a jövő miatt, mások azonban nem érzik veszélyesnek a helyzetet.

„Állandóan hallunk ilyen riasztó jelentéseket. A tavak jönnek-mennek, de amíg isteneinket boldoggá tesszük odafent a hegyen, addig nincs mitől félnünk” - fejtette ki annak a sherpacsapatnak a vezetője, amely minden évben biztosítja a mászók számára a Khumbu-jégesésen át vezető utat.

Kapcsolódók

Kimaradt?