Nem tesz jót az agynak a Google

A hálózatbiztonsággal foglalkozó Kaspersky Lab felmérése szerint az olyan keresőmotorok gyakori használata, mint amilyen a legnépszerűbbnek számító Google, egyenesen megöli a memóriánkat – írja az Origo.

A technológia memóriára gyakorolt hatását vizsgáló felmérésben hatezer európai felhasználót kérdeztek meg keresési szokásaikról. Egyharmaduk azt mondta, hogy előbb nézné meg a keresett információt az interneten, minthogy megpróbálná felidézni. 24 százalék pedig bevallotta, hogy rögtön el is felejtené azt, miután megtalálta.

A szakemberek szerint az információk passzív ismétlése ("rögtön megkeressük") felszínes gondolkodóvá tesz minket. Ezért hiába nézünk meg valamit többször, nem rögzül be az adat. Ráadásul nem csak olyan apróságokat felejtünk el, hogy hol találjuk az adott éttermet vagy metrómegállót.

Minél jobban támaszkodunk a technológiára, annál jobban elfelejtünk a hétköznapi életünkből származó információkat is. A megkérdezett szülők jelentős része nem tudta felidézni fejből a saját gyermeke iskolájának telefonszámát.

A szülők fele gyermeke mobilszámára sem emlékezett. Még beszédesebbek a megkérdezettek válaszai arra a kérdésre, hogy mit éreznének az eszközük elvesztésekor. A megkérdezettek 38 százaléka válaszolta azt, hogy szomorú lenne, 29 százalékukat hidegen hagyná. Az emberek ötöde viszont pánikban törne ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?